Aceste programe sunt menite să ajute la dezvoltarea economiei României, respectiv de a ajuta întreprinzătorii, firmele, microîntreprinderile de ași dezvolta afacerea. Pe parcursul anilor am putut fi martorii numeroaselor povești de succes. Mii de societăți, agricultori, etc. s-au dezvoltat cu ajutorul acestor fonduri. Motivul interesului mare constă în faptul că se putea solicita finanţare pentru aproape orice activitate. De la agricultură, cercetare- dezvoltare, comerț, mergând până la producţie sau servicii, informatică,etc. Au primit finanţare tinerii fermieri sub 40 de ani, (PNDR-axa 6.1) , puteau solicita o finanţare nerambursabilă de 50.000 de euro. Ca primă tranşă de finanţare beneficiarii au primit 75% din totalul investiţiei şi diferenţa de 25 % vor primi întru-un interval de trei ani. Desigur au fost lansate programe şi pentru activităţi non-agricole (PNDR-axa 6.2 sau axa 6.4). De exemplu crearea spaţiilor de cazare, construcţii de ateliere, de prestări servicii sau de unităţi de producţie, spaţii de prezentare, etc. Procentul de nerambursabilitate a fost de 70%-100% și se puteau solicita fonduri de până la 200.000 euro. După prognozle recente, așa se pare că nici anul 2018 nu va fi diferit. Microîntreprinderile și IMM-urile vor avea posibilitatea de a accesa, pe durata acestui an, numeroase programe de finanțare, atât din fonduri europene, cât și din fonduri naționale.
Fonduri Europene 2018 Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a publicat calendarul apelurilor de proiecte care vor fi lansate în prima jumătate al anului 2018. Numai în primele trei luni ale acestui an vor fi lansate peste 50 de sesiuni de depunere a proiectelor. Domeniile de activitate vor fi diverse, valoarea finanțărilor alocate fiind de 3,1 miliarde de euro. După cum știm, atunci când vorbim de fonduri europene, există mai multe programe mari (POR, POC, PNDR ,etc.). Aceste programe mari cuprind mai multe axe. Numele lor nu trebuie să ne descurajeze, ei sunt menite numai să ne ajute la segmentare, adică să știm care program de finanțare este cel mai ideal pentru noi. Deasemnea vom avea finanțări și în cadrul programelor din cadrul PNDR pentru investiții agricole și non-agricole din mediul rural. Unele dintre ele fiind deschise chiar în acest moment. Câteva dintre ideile de afaceri cu șanse de finanțare sunt detaliate în acest articol.
Atât programele naționale, cât și cele europene susțin nevoi specifice de dezvoltare, fiind alocate firmelor debutante sau celor cu istoric. Totodată, există și alte criterii în funcție de care fondurile nerambursabile sunt alocate, cele mai importante fiind următoarele: locul în care proiectul se implementează (mediul urban sau mediul rural); forma de organizare a firmei solicitante (persoană fizică autorizată sau societate comercială); valoarea finanțării disponibile și a contribuției proprii solicitate (ajutoare financiare de 100% sau programe de finanțare care necesită o contribuție proprie)
Atunci când urmărești accesarea fondurilor naționale sau europene, va trebui să ai o idee de proiect clară. Programele de finanțare sunt alocate pentru necesități bine conturate, astfel că trebuie să cunoști detaliat propriul tău plan de afacere. Din resursele financiare europene pot solicita sprijin: microîntreprinderile întreprinderile mici şi mijlocii agricultorii întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale pomicultorii crescătorii de animale sau cei din industria alimentară Deasemenea vor fi programe de finanțare pentru: acvacultori producători prestatori de diferite servicii magazine de desfacere în sectorul agricol patrimoniu cultural cercetători, inovatori producătorilor de energie din resurse regenerabile, etc. Bugetul alocat este considerabil. După specialişti, în 2018 România va beneficia de 6-6,5 miliarde de euro finanţare din fondurile structurale şi de coeziune.
Fonduri naționale 2018 În anul 2017 mai ales programul Start Up Nation, lansat pentru prima dată, a mobilizat mii de înteprinzători cu firmă nou înfiinţată. Au fost depuse în total 19.297 de proiecte pentru aprobare. Din cele peste 10.000 de planuri de afaceri evaluate de către organele competente 8.743 au corespuns cerinţelor. În final s-au semnat 8.395 de contracte de finanţare până în 15 noiembrie 2017. Tot în anul 2017 a fost lansat şi Programul naţional multianual microindustrializare. În acest program au putut participa cei din industria alimentară şi procesatorii cu cel puţin un an vechime în activitate. La acest program finanţarea nerambursabilă a fost de 90%. Un alt program a fost Programul comerţ şi servicii, la care au putut participa întreprinderile mici şi mijlocii cu cel puţin un an vechime şi cu activitate de bază comerţ sau servicii. Programul a avut un buget de 49,9 milioane de lei. În 2017 au beneficiat de un sprijin financiar de 250.000de lei (aprox. 55.000 de euro) peste 200 de firme. Sprijinul nerambursabil a fost de 90% iar firma trebuia să aibă o contribuţie proprie de 10% din totalul investiţiei.
Cititi mai multe articole despre fonduri UE pe: https://cepu.ro
Add comment