Romania ar putea avea 5G in 2019

Inainte de a trece la detalii va rugam sa urmariti o scurta prezentare intre 4G si 5G

Oficialii Orange, Vodafone si RCS&RDS au transmis marti autoritatilor ca procesul de acordare a licentelor 5G ar trebui finalizat cat mai devreme in cursul anului 2019, in contextul cresterii explozive a consumului de date si a nevoii de pregatire a retelelor pentru noile aplicatii. “In Romania traficul mediu este de 1 GB si ceva pe luna, in reteaua noastra este undeva la peste 4 GB si se estimeaza ca va ajunge la 17-18 GB pe luna in 2023. Tehnolgia 5G ne va ajuta sa tinem pasul cu cresterea de trafic, dar trebuie sa fim pregatiti inainte de aceasta data”.

Cele mai multe conexiuni de internet mobil din Romania (17,3 milioane – 85%) sunt utilizate prin telefonul mobil, cu plata unui abonament sau a unei optiuni dedicate pentru internet, acesti utilizatori consumand in 2017 in medie 1,36 GB/luna (+106%), arata datele prezentate marti de Arbitrul telecom (ANCOM) in cadrul evenimentului Ziua Comunicatiilor, scrie Hotnews.ro.

Potrivit datelor ANCOM, utilizatorii de internet mobil prin modem/card/USB au consumat in medie 2,5 GB/luna (+43%), insa numarul acestora isi continua tendinta de scadere, ajungand la 1,9 milioane. In functie de numarul de conexiuni la internet mobil active la 31.12.2017, liderul pietei avea o cota de piata de 42%, principalul competitor 23%, urmatorul competitor 18%, ceilalti furnizori insumand 17%.

In acest context, operatorii de comunicatii mobile prezenti la eveniment au transmis autoritatilor ca ar fi necesara lansarea licitatiei pentru licentele 5G in prima parte a anului 2019. “Trebuie sa ne uitam la interesul consumatorilor. De ceva vreme nu am mai avut o licitatie de spectru. Ne uitam ca traficul creste exploziv. Daca acum in Romania traficul mediu este de 1 GB si ceva, hai 2 GB pe luna deci nu mai mult de poate 2 filme, in Europa este de 3-4 GB pe luna, iar traficul in reteaua noastra este undeva la peste 4 GB pe luna pentru un client de 4G. Acest trafic mediu va ajunge la 17-18 GB pe luna in 2023. Tehnologia 5G ne va ajuta sa tinem pasul cu cresterea de trafic, dar trebuie sa fim pregatiti inainte de aceasta data. Pentru a fi pregatiti in 2020 sa dezvoltam retele, orice retea are nevoie de timp de dezvoltare, este obligatoriu ca licitatia de spectru sa aiba loc in prima parte a anului 2019. Daca licitatia se duce spre sfarsitul anului 2019 si rezultatele sunt anuntate in 2020, vom face ceva ca operatori in 2021. Ca si autoritate trebuie sa acceleram acest proces care este in interesul consumatorilor. Preturi rezonabile de pornire la licitatie inseamna in opinia noastra sa nu avem preturi mai mari decat la ultimele licitatii de spectru.”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepresedintele RCS&RDS.

Sursa articol: www.wall-street.ro

2 thoughts on “Romania ar putea avea 5G in 2019”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ClickWEB.ro