Deşi unele companii au introdus de ani buni astfel de sisteme de plată, utilizatorii sunt încă reticenți. Telefoanele mobile au devenit un accesoriu indispensabil, iar modul în care sunt folosite zi de zi devine din ce în ce mai complex. Dacă în urmă cu 20 de ani telefoanele mobile îndeplineau doar funcțiile de bază, anume de a suna pe cineva sau de a trimite mesaje, telefoanele zilelor noastre îndeplinesc funcții multiple – internet, jocuri, shopping şi, mai nou, plăți.
Încă de acum câţiva ani, atât companiile de telefonie mobilă, cât şi instituţiile financiare ne promiteau că vom putea achita produsele şi serviciile pe care le cumpărăm mult mai simplu decât în prezent – cu telefonul mobil. Şi, deşi unele companii au introdus astfel de sisteme de plată, acestea încă nu au reuşit să devină foarte populare în rândul consumatorilor, motivul principal fiind îngrijorarea acestora privind securitatea aşa-numitului portofel electronic.
Total contrar acestei temeri, plăţile cu mobilul au o serie de elemente de siguranţă mult mai avansate decât ne imaginăm.
Cum funcţionează plata cu telefonul mobil?
Plata cu telefonul mobil a fost creată utilizând aceleași principii ca cele ale tehnologiei plăţilor cu cardul contactless. Aşadar, nu trebuie decât să atingi cu telefonul un terminal de plată şi să aştepţi confirmarea plăţii.
Ce este tehnologia NFC şi cum face posibilă plata cu mobilul?
Plată cu mobilul este posibilă întrucât dispozitivele pe care le utilizăm au integrată această tehnologie numită NFC (Near Field Communication).
Cu toate că vorbim de o tehnologie de care s-a auzit destul de recent, primul telefon care încorpora tehnologia NFC a fost Nokia 6131. Mai târziu, Google Nexus S a fost primul smartphone care a încorporat această tehnologie, în timp ce, la ora actuală, cele mai multe smartphone-uri au integrat NFC.
Standardul pentru tehnologia NFC a fost aprobat de în urmă cu 13 ani, mai exact între 2003 și 2004 fiind definitivate caracteristicile tehnologiei.
Mai exact, NFC este o tehnologie care permite schimbul rapid de date între două echipamente aflate la o distanţă mică unul de celălalt, până la doi centimetri.
Add comment