Pe zi ce trece panourile solare castiga tot mai mult teren ceea ce este si firesc deoarece economisesti nu numai energie la incalzire ci si la apa calda. Panourile presurizate folosesc tuburi superconductoare cu heat-pipe. Tuburile vidate superconductoare sunt cele mai eficiente dispozitive de captare a energiei solare datorita folosirii tehnologiei cu heat-pipe din cupru.
Tuburile vidate capteaza radiatia solara si o transforma in energie termica, incalzind heatpipe-urile. Caldura este transmisa in capatul superior al hetpipe-ului, care incalzeste agentul termic (antigel). Agentul termic incalzit este circulat de pompa prin serpentina din interiorul rezervorului. Apa rece preia caldura de la serpentina si poate fi folosita ca apa calda menajera sau aport la incalzire. Tuburile sunt realizate din sticla borosilicata de 3.3mm grosime, rezistenta la socuri si au pereti dublii intre care se afla vid. Vidul are rol de izolator termic si de crestere a puterii de absorbtie a radiatiei solare.
Constructia panoului solar presurizat separat Schimbatorul de caldura (colectorul) este constituit dintr-o teava de cupru in care sunt introduse un numar de 15, 18, 21, 24 sau 30 teci sudate printre care circula antigelul (agentul termic) sub presiune. Tot ansamblul este izolat cu spuma poliuretanica si inchis intr-o carcasa exterioara din tabla de aluminiu.
Tuburile se introduc in decuparile cilindrice practicate in carcasa, etansarea facandu-se prin intermediul garniturilor de silicon. Bulbul superior al heap-pipe-ului de cupru patrunzand in teaca colectorului astfel incat sa se asigure un contact termic cat mai bun. Rigidizarea tubului pe pozitia de functionare se face prin fixarea acestuia cu bride metalice, pe latura inferioara a cadrului. Cadrul este apoi fixat pe suprafata de instalare prin intermediul picioarelor de fixare. Aria de contact dintre piciorul suportului si suprafata de instalare se etanseaza cu o garnitura de cauciuc sau silicon.
Principiul de functionare al panourilor solare presurizate separate
Energia solara este captata in interiorul tubuliu vidat, unde este transferata heat-pipe-ului de cupru. Caldura ajunge apoi in capatul superior al sau, fiind preluata de catre agentul termic(antigel). Antigelul o transporta la schimbatorul de caldura si este preluata de catre apa din boiler. Apa incalzita poate fi apoi folosita ca apa calda menajera sau agent termic de incalzire. Operarea acestui tip de panou este asigurata de controllerul electronic care comanda pornirea si oprirea pompei de recilculare.
Panourile solare presurizate separate nu pot functiona independent. Deoarece nu au un rezervor de stocare, ele trebuiesc conectate la un boiler montat in zona de consum (in casa). Varianta de utilizare recomandata este cea cu boiler bivalent, pompa de circulatie si panou electronic de comanda (regulator electronic dedicat). Toate acestea formeaza un sistem complet.
Cum alegem un sistem de panouri solare potrivit?
Care sunt criteriile dupa care sa ma orientez in alegerea celei mai bune solutii? Nu am pregatire in domeniu dar doresc acum sa fac o investitie intr-un sistem de energie alternativa bazat pe energia solara. Cine ma poate consilia profesionist? Pot eu ca amator in domeniu sa fac o alegere astazi pe care sa n-o regret mai tarziu?
Sunt cateva intrebari care va fac pe dumneavoastra sa apeleati la noi si sa cereti sfaturi despre un domeniu nou in care inclusiv firmele specializate mai au inca multe de invatat.
Recomandari concrete:
Din start trebuie sa stim ce dorim:
1. panouri solare pentru apa calda menajera sau/si 2. panouri solare pentru aport la incalzire si ACM (apa calda menajera)?
Daca dorim un sistem de panouri solare numai pentru apa calda menajera trebuie sa ne gandim daca avem nevoie de el doar pe perioada 1a. primavara – toamna sau pe 1b. intreaga perioada a anului? Acest aspect lamurit vom cauta un sistem in functie de performante sau in functie de pret.
Un panou solar ieftin va avea avantajul costului de inceput relativ scazut iar in timp (ani) un randament din ce in ce mai redus.
Un sistem solar perfomant este mai scump initial (nu cu foarte mult) dar confortabil ca performante/service odata cu trecerea anilor.
Alegerea in acest caz este relativ usoara pentru ca producatorii de panouri solare au deja predefinite modele in functie de capacitatile de stocare ale apei tocmai pentru a facilita alegerea de catre consumatori a sistemului potrivit in functie de necesarul zilnic de apa calda.
2. Daca dorim un sistem de panouri solare care sa ne ajute la incalzire si sa produca si ACM trebuie stiut ca va fi din start numai pe toata perioada anului. Aici deja lucrurile se complica si apar variabile cum ar fi: ce suprafata are casa? cu ce si cum o incalzim in prezent? cum putem sti concret ce aport solar avem pe timp de iarna? Aceste elemente vor fi evaluate profesionist prin simulare pe calculator. Este extrem de important ca pe langa „vorbe” sa existe concret o evaluare anticipata a energiei economisite pe timp de iarna.
Atentie! Doua case au INTOTDEAUNA diferit randamentul solar ca aport la incalzire, NICIODATA la fel, in functie de particularitatile lor specifice. Acest aport poate fi de la cca 5% pana chiar la peste 50% in timpul sezonului rece.
Mai apar si alte elemente pe parcurs: tuburi vidate sau panouri solare plane/plate? pe timp de vara ce fac cu apa calda in exces? pot incalzi piscina cu panourile solare termice? pot completa sistemul in timp?
Este necesara consultanta de specialitate in alegerea unui sistem solar optim pentru fiecare cerinta in parte. „De unul singur” o putem face numai alocand timp, studiu si investitie in pregatire specializata, cat si avand acces la informatii la care numai firmele de profil pot avea acces prin natura obiectului specific de activitate, precum si a relatiei comerciale avute cu producatorii cu experienta din vestul Europei.
Tinand cont de cateva criterii clare putem sa ne folosim de energia solara in avantajul nostru fara experiente neplacute pe banii nostrii.
Add comment