In anul 1990 Tim Berners-Lee impreuna cu Robert Cailliau a scris o propunere pentru crearea World Wide Web. Desi purta acel nume, la inceput acesta a fost folosit doar de cercetatori de la diferite universitati din SUA si Europa pentru a crea legaturi intre documente.
Dar motivele pentru care HTML a devenit foarte popular au fost ca acesta a fost oferit gratuit si pentru ca la baza, avea o idee foarte simpla prin care se puteau crea documente destul de complexe.
Daca cineva ar pune un website online, care nu are nici un link catre el, nici o legatura, ar fi foarte greu, daca nu imposibil sa se ajunga la el fara sa stii adresa exacta.
De aceea toata puterea web-ului este data de aceasta posibilitate de a crea legaturi intre web-site-uri.
De la conceperea sa, chiar daca HTML-ul a trecut prin mai multe iteratii acesta nu s-a schimbat foarte mult. Si acesta este un punct forte, pentru ca un web designer nu a fost nevoit sa invete o versiune noua de HTML de fiecare data.
Aceasta consistenta a limbajului, mai inseamna ca acelasi HTML poate fi folosit pe mai multe dispozitive: PC-uri, tablete, telefoane mobile si ca va avea acelasi comportament.
Una dintre cele mai importante tehnologii de pe internet este HTML-ul. El este una din componentele de baza pe care orice website sau aplicatie web se bazeaza.
Toate acestea la un loc formeaza structura de baza a oricarui website si de aceea sunt foarte importante in web design.
Diferenta dintre tehnologii
Diferenta dintre ele este ca HTML in principiu, ne arata structura si continutul unei pagini web. CSS ne va spune cum acea pagina va fi stilizata (cum va arata, sau ce culori va folosi) iar Javascript ne ofera interactivitatatea dintr-o pagina.
Fara nici o indoiala HTML-ul este cea mai importanta componenta dintre cele 3, pentru ca fara el, celelalte 2 nu au rost.
Putem chiar sa construim un website folosind doar HTML. Fara css, nu va arata, vizual foarte bine, sau fara JS, nu va fi interactiv, dar continutul si structura site-ului, va fi acolo.
Cum functioneaza HTML-ul?
HTML este un limbaj de tip MARKUP. Aceasta inseamna ca rolul lui principal este de a oferi un comportament special unei anumite parti dintr-o pagina. Si pentru a face asta trebuie ca acel continut sa fie cuprins intre doua TAG-uri.
Asadar, componenta de baza din HTML este un tag care doar ne spune ce functie are acel continut.
De exemplu, tag-ul “p” ne spune ca in interiorul lui avem un paragraf. Sau tagul “a”, ne spune ca avem o legatura catre o alta pagina, fie ea in acelasi website sau in exteriorul lui.
Add comment