Avere: 750- 800 milioane de euro
Vârsta: 71 de ani
Reşedinţă: Bucureşti
Domenii: Auto, imobiliare, banking, asigurări
Ion Ţiriac este pe zi ce trece o prezenţă tot mai discretă în mediul de afaceri autohton. Nu mai face public personal intenţiile sale în materie de investiţii şi nici nu se mai prezintă frecvent la evenimentele de business. În acest timp, însă, fiul său Ion Alexandru Ţiriac pare să îi preia tot mai mult din atribuţii, el fiind cel care anunţă, de cele mai multe ori, planurile investiţionale ale grupului. Iar cele mai recente par să se refere tot la… imobiliar! Acest domeniu deţine o pondere importantă în portofoliul de business al omului de afaceri.
În acest moment, Ţiriac Imobiliare are în plan trei proiecte de anvergură, la Timişoara, Braşov şi Otopeni-Bucureşti, care reprezintă combinaţii de shopping-mall-uri, clădiri de birouri şi rezidenţiale, showroomuri auto şi hoteluri. Pe fondul diminuării creditării bancare, vânzarea apartamentelor din Cartierul German, ansamblul rezidenţial din Chitila, dar şi cele din clubul rezidenţial de lux Stejarii sunt doar parţial vândute. Dacă în cazul primelor s-a recurs la diminuări ale preţurilor, pentru celelalte, fiul fostului tenisman, a venit cu o soluţie.
Potrivit lui Ion Alexandru Ţiriac, vânzările în cadrul clubului rezidenţial Stejarii vor fi stopate, iar apartamentele vor fi închiriate pe cel puţin un an. Astfel, dintr-un total de 282 de apartamente construite, doar 20 au fost vândute, restul de 260 urmând să fie închiriate. Chiria lunară în cazul unui apartament de două camere va începe de la aproximativ 1.000 de euro. Complexul rezidenţial de lux din Băneasa cuprinde 19 clădiri, care totalizează 535 de apartamente, cu câte două până la șapte camere şi suprafeţe cuprinse între 108 si 604 de mp.
Cele două ansambluri rezidenţiale nu sunt însă singurele investiţii imobiliare ale omului de afaceri. Lor li se adaugă, potrivit Ţiriac Imobiliare, cele patru centre de afaceri din Bucureşti, patru showroomuri auto la Braşov şi Bucureşti şi parcul industrial de la Dragomireşti, desfăşurat pe o suprafaţă de peste 56.000 de metri pătraţi. Portofoliul imobiliar al familiei Ţiriac pare să se mărească, potrivit recentelor declaraţii ale fiului omului de afaceri.
Ion Alexandru Ţiriac a anunţat în septembrie 2010 că vrea să construiască o sală polivalentă lângă fostul Metro Otopeni. Proiectul imobiliar care va include şi blocuri de locuinţe va avea o valoare de peste un miliard de euro. Obiective extrem de ambiţioase, dacă ţinem cont de faptul că tatăl său este de părere că România se va adânci în criză şi în 2011.
Fostul tenisman s-a întors în ţară imediat după Revoluţie, când au fost puse bazele Băncii Ţiriac, una dintre primele bănci private din România. În 1991, acesta a înfiinţat AutoRom, importator exclusiv al Mercedes-Benz în ţara noastră, iar un an mai târziu a luat naştere şi Romcar, importator al mărcii Ford.
În 1994 s-a înfiinţat compania de asigurări Ion Ţiriac, iar în 1996 a fost deschis, în colaborare cu grupul de retail nemţesc, primul magazin Metro. În 1997, toate afacerile grupului au fost reunite sub Ţiriac Holdings, cu sediul în Cipru, şi a fost înfiinţată prima companie de zboruri private din ţara noastră, Ţiriac Air.
A urmat, în 1999, compania de leasing care a intrat, un an mai târziu, sub umbrela Allianz. În 2004 a vândut prima afacere, respectiv Praktiker Braşov, într-o tranzacţie estimată la aproximativ șase milioane de euro. În 2006 are loc fuziunea între Banca Ţiriac şi HVB Bank, noua entitate ocupând a patra poziţie în sectorul bancar românesc.
Sursa: http://www.forbes.ro
2 comments
Angajatul
Toata stima pentru Ion Tiriac. Apropo de fiul sau, tin minte ca in urma cu cativa ani a fost implicat in niste scandaluri cu droguri dar nu s-a mai auzit nimic despre asta.
E de apreciat totusi ca preia incet incet atributiile tatalui sau dand dovada de maturizare.
Alina Mateescu
cei care au putere repede inchide gura presei 🙂