Cum a ajuns co-fondatorul PayPal sa faca parte din elita bogatilor lumii

Miliardarul Peter Thiel, investitor scolit la Stanford Univesity, co-fondator si fost CEO al companiei de plati online PayPal, a dezvaluit recent secretele succesului sau. Fascinat de natura umana, antreprenorul american de origine germana a povestit pentru Business Insider ce l-a ajutat sa devina as in finante.

Sahul a fost sportul care i-a starnit curiozitatea si l-a stimulat inca de pe bancile scolii, cu ajutorul caruia a reusit sa-si construiaca o cariera de succes. Si asta pentru ca acest sport, neinteles de unii si adulat de altii, poate fi asemanat cu intregul univers, in opinia lui Thiel, desi include doar 32 de piese pe tabla de joc si 64 de casute pe care piesele le pot ocupa.
“Pentru a pune bazele unei companii ai nevoie de mult mai mult decat nteligenta, ci de ceea ce mafiotii numesc <<Mecanismul Mafiei>>. Sahul te ajuta sa intelegi complexitatea fiintei umane”, spune Peter Thiel.
Investitorul a marturisit ca a inceput sa fie fascinat de sah inca de mic. Intr-atat incat a facut si un masterat legat de acest domeniu, ajungand in final sa predea o materie conexa. “Este important sa cunosti valoarea fiecarei piese de pe tabla de joc. In sah, regina este cea mai valoroasa piesa. Intr-un sistem standard de evaluare, ea primeste 9, in timp ce tura are 5, nebunul si calul 3, iar pionul 1, adica punctaje mult mai mici”, povesteste investitorul.
In lucrarea sa, intitulata “Sisteme de evaluare”, Thiel mentioneaza o ecuatie care-l ajuta sa stabileasca valoarea unei companii, bazandu-se pe angajatii pe care aceasta din urma ii are. De exemplu, iata cum poate arata formula in cazul unei firme de IT:
Pre-evaluare = (1 milion de dolari x numarul de ingineri) – (500.000 dolari x numarul de angajati licentati cu MBA)
Din aceasta formula constatam ca inginerii sunt mai importanti intr-o companie din domeniul IT decat cei care detin un MBA.
Totodata, Peter Thiel sustine ca in orice domeniu exista o gama larga de talente, fie ca vorbim despre programare sau despre vanzari.
“Ingineria este o chestiune destul de transparenta. Este usor sa evaluezi daca cineva este bun sau nu bun.Scrie coduri bune? Implementeaza ok? Lucrurile stau altfel, insa, in vanzari, de exemplu. Vanzarile nu sunt atat de transparente. Avem tendinta de a testa toti candidatii cu sarcini extrem de dificile, insa pot exista diferite tipuri de persoane in domeniul asta, si anume: amatori, mediocri, experti, oameni cu MBA si maestri. Ii tratezi separat, in functie de ceea ce reprezinta.”
“Asemenea pieselor de sah, oamenii au valori inegale, cand vine vorba despre organizatia in care lucreaza. Este treaba ta, ca manager, sa-i evaluezi la adevarata lor valoare”, adauga Thiel.
In sah, talentul conteaza. In afaceri si in viata de zi cu zi, atat talentul, cat si oportunitatile care ti se ivesc (norocul) sunt importante. Ambele conteaza, in aceeasi masura, concluzioneaza antreprenorul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ClickWEB.ro